Többször is elgondolkodtam rajta... Igaz, nem mélyültem el: mitől lekvár, mitől íz és mitől dzsem?
Ma reggel tiszta véletlenül találtam egy cikket az origo.hu-n: Mitől lekvár és mitől dzsem?
Ez a következőket írja:
A
lekvár és a dzsem testvérek, de nem ikrek. Hiába nincs szavuk a
világnyelveknek mindkét szóra (jam, Marmalade és kész), akkor sem
ugyanazok.
A dzsem lekvár a Larousse szerint - úgyhogy szerintünk is - az egész vagy darabolt gyümölcsökről ismerhető fel, a lekvár pedig homogén állagú, ettől kevésbé átlátszó.
A
dzsemhez az alapelv szerint a gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű
cukor használandó. A magasabb víztartalmú gyümölcsöknél - dinnye,
narancs, stb. - növelhető a cukor mennyisége, a magas
pektintartalmúaknál - alma, körte, birsalma - csökkenthető. (Utóbbiakból
nehezebb pálinkát is főzni, éppen a pektin-túlburjánzás miatt.) A cukor
egy része helyettesíthető mézzel. Cukorszirupban készül.
A
lekvár szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később,
magyarosodva liktárium) kifejezésből származik. Eredetileg mézes szirup
volt, amibe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket keverték. A mai
lekvárhoz a gyümölcsöt és a cukrot legtöbbször együtt főzzük, hasonló
mennyiségi aránnyal, mint a dzsemet.
Most már kíváncsi lettem, hogy akkor mi az íz?!? Hamar utána néztem a wikipédián, amely szerint az Íz, azonos a lekvárral:
A lekvár vagy gyümölcsíz olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral vagy cukor nélkül történő főzése által jön létre. Főleg szilvából és sárgabarackból készítik a hagyományos házi lekvárt, amely tipikusan kelet-közép-európai étel.
A nyugat- és észak-európai eredetű dzsem
abban különbözik a lekvártól, hogy gyümölcsdarabokat tartalmaz, és nem
olyan homogén mint a lekvár. A dzsemet főzés nélkül is lehet készíteni. A
lekvár 100% gyümölcs (+cukor), míg a dzsem nem feltétlenül. Dzsem
ezenkívül készülhet zöldségből is.
A források itt lelhetőek: origo és a wikipédia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése